Ons verhaal

Wij zijn Folkert, Matthijs en Arie de Jong en wij vinden de aarde te mooi om te verwaarlozen. Er móet iets gebeuren! Ons doel is om een steentje bij te dragen aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem. Dit willen wij bereiken door een duurzaam, lekker en gezonde vleesvervangers aan te bieden aan onze consument via JAAPIE Food! Wij doen dit vanuit onze eigen bereidingskeuken in samenwerking met professionele koks, zo kunnen we de ultieme smaaksensatie creëren.

Maar hoe is dit allemaal begonnen?

Folkert kwam meer te weten over de voordelen van het kweken van krekels tijdens zijn studie aan de agrarische hogeschool in Dronten. Hier kreeg hij de mogelijkheid een eigen business plan uit te gaan werken. Dit resulteerde uiteindelijk in 2017 in de eerste krekelboerderij van Nederland genaamd AlbInsecta.  Sindsdien is de vraag naar krekels immens gestegen en hebben wij al meerdere keren uit moeten breiden. In de eigen bereidingskeuken en in samenwerking met professionele koks is Folkert ondertussen constant bezig geweest met het ontwikkelen van een eigen retailproduct onder het motto: Als we echt impact willen gaan maken moet er simpelweg gewoon een lekker product zijn. Nu, anno 2019 is het eindelijk zover! Wij zijn klaar voor verandering, wanneer begin jij met JAAPIE?

Zonne-energie

Alle stroom die gebruikt wordt voor de productieprocessen wordt opgewekt door middel van zonne-energie, 100% groene stroom dus! Zo kunnen wij onze producten nóg duurzamer maken!

Gebruik van restvoedsel

De krekels worden louter gevoed door middel van voedsel dat anders weggegooid zou worden, dit zijn onder andere resten van pasta en kruiden als oregano en basilicum.

Diervriendelijke oogst

Bij ons worden de krekels volwassen waarna ze eitjes gaan leggen. Hierdoor kunnen wij een eigen krekel cyclus creëren en hebben we dus helemaal geen dieren van buitenaf nodig. We oogsten de krekels pas wanneer ze in de natuur ook zouden komen te overlijden. Hierbij gebruiken wij alleen maar groene stroom afkomstig van onze zonnen-panelen. Bovendien is het voedsel voor onze krekels afkomstig van restvoedsel van pasta en lekkere kruiden. Ook zijn wij de enige ISO 22000-gecertificeerde krekelkweker ter wereld! Dit houdt in dat wij aan strenge standaarden op het gebied van voedselveiligheid voldoen, hier zijn wij trots op!

Landgebruik

Wereldwijd is er een enorm tekort aan land. Dit heeft als gevolg dat veel bossen worden gekapt waardoor we onze eigen levensbron langzaam aan het vernietigen zijn: zuurstof. Veel bossen worden gekapt om gebruikt te kunnen worden voor land voor de vleeskoe. De vleeskoe heeft namelijk zeer veel land nodig, dit geldt echter niet voor de krekel. Voor 1 kilogram krekel is 95x minder landgebruik nodig dan voor 1 kilogram vleeskoe. Daarbij kunnen krekelkwekerijen gestapeld worden aangezien krekels het liefste binnen zitten. De eerste wolkenkrabber van Werkhoven, hoe mooi zou dat zijn?